Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Robert Simonis skapar gröna rum i tät stadsbebyggelse och undervisar i trädgårdsdesign

Robert Simonis skapar gröna rum i tät stadsbebyggelse och undervisar i trädgårdsdesign

”Jag vet att klimatfrågorna är heta och det gör ju vår bransch än mer intressant. Jag tror t ex att vi måste vara nytänkande och anpassa växtsortimentet i handeln samt som trädgårdskunniga informera våra kunder om olika växters beskaffenheter och ståndortskrav. Ett enkelt knep är att vara observant på växtligheten i vår närmiljö. Vilka växter klarar sig synbart väl trots upprepade värmeböljor, långvarig torka och upprepade skyfall? Dessa kanske ska belysas lite extra framöver.”

Kylan och regnet låg tungt över Malmö Centralstation när vi mötte upp Robert Simonis för en pratstund. Inne på Espresso House fann vi en vrå där vi slog oss ner med kaffe och biscotti med smak av pepparkaka, decembermånaden till ära. Robert är en av lärarna på Trädgårdsakademin och vi ville gärna få veta mer om denna trädgårdskunniga person.

– Jag är uppvuxen i Piteå, berättar Robert. När jag var nio år så flyttade vi till Skåne. Mitt intresse för naturen fick jag nog främst av mormor i Piteå. Hon bodde nära havet och levde i samklang med omgivningen på ett enkelt men engagerande sätt. Hon lärde mig mycket om olika växter och djur och vikten av att värna om dessa. Min moster är florist och en av de mest kreativa människorna jag känner, hon har också alltid inspirerat mig. När familjen hade bott i Skåne ett tag  så byggde vi ett hus. Redan då var jag trädgårdsintresserad och när föräldrarna var på semester så gick jag lös på omgivningen, ”designade” formklippta häckar och anlade gångar och rabatter. De var inte överförtjusta när de kom tillbaka men som tur är så går alltid levande material att rätta till.

Hur gick du vidare med din utbildning?

– Efter gymnasiet så läste jag lite olika kurser för att hitta rätt i livet, svarar Robert. Jag ville först bli arkitekt, sedan läste jag psykologi och arkeologi. Men så småningom blev det Alnarp och utbildningen Trädgårdsingenjör med inriktning design. Jag startade eget och ritade privata trädgårdar. Jag var med på den så kallade Stora Trädgårdsfesten på Sofiero där jag ställde ut med mitt företag. Det är ju en härlig samling av trädgårdsintresserade personer som skapar allehanda miljöer, har underbara idéer om vad man kan göra med våra närmiljöer osv. I alla fall så träffade jag en studiekamrat från Alnarpstiden där på Sofiero och nu är jag anställd på hennes firma. Min specialitet är att skapa gröna rum och miljöer i tät stadsbebyggelse, ofta på takterrasser men även i privatträdgårdar och på bostadsrättsinnergårdar. Förutom designjobbet utför jag konsultationer samt anläggningsarbeten.

Men är det inte ett både riskabelt och svårt jobb?

– Jo när det gäller tak det är mycket som man måste ta hänsyn till. Dels takets beskaffenhet, underlaget, vattenavrinningen och hållfastheten. Sedan är det ju valet av växter. Man kan inte plantera höga träd med grunda rotsystem och stora trädkronor. Det blir ett allt för stort vindfång och för hög belastning om man inte har tillgång till speciallösningar. Ju högre upp som takterrassen ligger, ju blåsigare är det givetvis vilket medför att man måste ha både toleranta växter, större planteringskärl samt en del skötsel och bevattning. Men just den här typen av gröna miljöer blir allt viktigare i framtiden. Redan nu finns det alltför mycket hårdgjorda ytor i våra städer. Den tätare urbana bebyggelsen måste få en chans att ”bli lite grönare”. Det här med balkonger och tak är en jättekul nisch att jobba med. Många privatpersoner vill också ha hjälp och råd.

Hur ser du på ditt jobb som lärare på Trädgårdsakademin?

– Jag undervisar just nu i kurserna Trädgårdsdesign Primo, som är en grundkurs i trädgårdsdesign, Trädgårdsritning där vi fokuserar på just hantverket att skapa trädgårdsritningar av olika slag, samt Trädgårdsdesign Hortum som belyser trädgårdens grundstruktur, med vad vi kallar tak, väggar och golv, fortsätter Robert. Man planerar först skelettet till trädgården innan man börjar att välja dekorväxter. Det är väldigt intressant och deltagarna verkar ha stor kunskap och ett brinnande intresse, så det är mycket trevligt.

Vad ser du i framtiden? Hur hänger klimatförändringar och trädgård ihop?

– Jag vet att klimatfrågorna är heta och det gör ju vår bransch än mer intressant, säger Robert. Jag tror till exempel att vi måste vara nytänkande och anpassa växtsortimentet i handeln samt som trädgårdskunniga informera våra kunder om olika växters beskaffenheter och ståndortskrav. Vi har ett ansvar att främja biologisk mångfald och samtidigt reducera slösaktigt vattenanvändande i våra trädgårdar. Naturen är anpassningsbar, det måste vi också vara. Ett enkelt knep är att vara observant på växtligheten i vår närmiljö. Vilka växter klarar sig synbart väl trots upprepade värmeböljor, långvarig torka och upprepade skyfall? Dessa kanske ska belysas lite extra framöver.

Hur har du det med din egen närmiljö?

– Jag har en kolonilott som jag köpte för länge sedan, berättar Robert. Där snickrar jag och fixar med trädgården. Huset är på 40 kvm och större får man inte ha, men det går utmärkt att sova över där. Vatten och avlopp är installerat sedan några år. Kolonin är mitt andhål i tillvaron och en av mina favoritplatser att vistas på.

Har du några särskilda drömmar inom trädgård som du vill uppleva?

– Jag åker gärna till USA och till Kalifornien. Det är en så speciell miljö där, växtligheten består mycket att tallar, cypresser, redwood, suckulenter och liknande. Mycket av växtligheten är anpassad till en ganska karg tillvaro utan god tillgång på vatten. Även Australien och Japan hägrar förstås, men vi får se, kanske drömmen går i uppfyllelse någon gång.

Vi tackar Robert för en trevlig pratstund och inser att Roberts omhuldade lavendel i kolonilotten inte hade klarat sig hos mormor i Piteå. Tur att han flyttade…