Julia sadlade om från jurist till trädgårdsarkitekt

Hej Julia! Vill du berätta vem du är, lite om din bakgrund och vad du gör idag?

Jag heter Julia Glanzelius och bor i en tjugotalsvilla i Ålsten i Stockholm tillsammans med min man och våra två barn. Vår trädgård är lummig och lite romantisk, det passar huset och omgivningen bäst så. I vår trädgård hittar man bland annat rosor, syren, schersmin, pioner, lavendel, buxbom, stora fruktträd och bärbuskar. Och ett växthus, det är min allra bästa plats i trädgården. När vi flyttade in för snart sex år sedan fanns inte mycket växter på plats, mest öppna gräsytor, så jag jobbar fram vår trädgård med några i taget. Vårt senaste projekt här hemma var en ny altan på huset baksida, med stora trappor som binder samman huset med trädgården och skogen intill.

Jag driver ett företag som heter GlanzeliusGarden. I mitt företag arbetar jag kreativt med trädgård och trädgårdsdesign. Jag erbjuder allt från kortare trädgårdskonsultationer till omfattande ritningsarbeten samt styling och möblering av gröna miljöer. Mina kunder är främst privatpersoner men även bostadsrättsföreningar och företag. Jag arbetar till största del i Stockholm men tar även uppdrag på Gotland där vi bor på somrarna.

Innan jag började studera till trädgårdsarkitekt så arbetade jag som jurist med inriktning på familjerätt och socialrätt. Det var ett spännande yrke men jag saknade att få vara kreativ, arbeta med händerna och ville arbeta nära naturen. Att studera via Trädgårdsakademin blev en perfekt lösning för mig. Jag gillar att plugga på distans och tycker att det upplägget gav mig möjlighet att lägga upp lite utav en egen studieplan med teori varvat med praktik och designuppdrag vid sidan av studierna. Att ha en juristutbildning i ryggen och erfarenheten från arbetet som jurist upplever jag är fördel i min roll som trädgårdsarkitekt. Jag har en tydlig metod när jag arbetar, är väldigt noggrann och har stor vana av att ha kontakt med människor i olika situationer och med olika önskemål och behov.

Hur kändes det att ta ditt allra första uppdrag som trädgårdsarkitekt?

Jag tog mitt första designuppdrag tidigt, efter bara någon månads studier. Jag ville gärna starta igång direkt. Först i liten skala och med tiden växte projekten. Det fungerade toppen för mig och avdramatiserade nog det där med att först studera och sen ge sig ut i den ”riktiga” världen.

Var det några särskilda utmaningar som du inte hade väntat dig?

Den största utmaningen i alla mina projekt ligger i att hitta balansen mellan den arbetstid jag lägger ner och den ersättning jag får. I kreativa projekt kan man alltid göra mer, tänka om och testa nytt. Det gäller att hitta ett sätt att förhålla sig till det.

Vad tycker du är det allra roligaste med jobbet?

Möjligheten att få skapa miljöer som betyder mycket för människor. Och det faktum att jag verkligen lever med mitt yrke dygnet runt. Jag tittar på växter under mina morgonpromenader, arbetar i mina designprojekt på dagarna, spanar på krukor på handelsträdgårdar på helgerna, läser trädgårdstidningar på kvällarna och drömmer om mina pågående projekt om nätterna. Precis så vill jag ha det.

Hur upplever du arbetet som trädgårdsarkitekt jämfört med något tidigare yrke?

Mina arbetsuppgifter idag är helt annorlunda mot de tidigare som jurist men arbetssättet är mer lika än man kanske kan tro. För mig är mina trädgårdsprojekt som case där jag får sammanfoga kundens önskemål och behov med platsens förutsättningar, budget med mera i en design med mitt avtryck.

Hur nätverkar du för att träffa andra eventuella samarbetspartners inom branschen?

I dessa tider mycket via sociala medier. Jag har hittat både samarbetspartners och nya trädgårdsvänner på det sättet och är väldigt glad för det. Jag får också in mycket uppdrag via mina sociala kanaler. Dels designuppdrag men även annat som till exempel min nya blogg på ByRum.se som kom till tack vare mitt arbete med mitt företags Instagramkonto. Bloggen finns här: https://glanzeliusgarden.byrum.se

Vad tycker du känns viktigt att förmedla till nyutexaminerade som ännu inte riktigt kommit igång?

Först och främst att det är ett underbart kul arbete som väntar och i en väldigt fin bransch. Viktigt tror jag är att hitta sin stil och sitt eget sätt att arbeta. Alla behöver inte göra lika, hitta dina styrkor och dina kunder kommer att välja dig just därför.

 

Om du vill se mer av Julia och hennes arbete, kolla in hemsidan https://glanzeliusgarden.com, bloggen https://glanzeliusgarden.byrum.se eller instagram @glanzeliusgarden

Foto, kollage och ritning: Julia Glanzelius.