Föreläsare: Elisabeth Svalin Gunnarsson
Häckar är verkligen naturens kultur. De var med i de första trädgårdarna, omhägnade en liten bit av landskapet och gav ramen för trädgården. Vingårdarnas häckliknande rader i de tidiga kulturerna då häckarna fortfarande var mer nytta än nöje. Men redan romarna påbörjade den underbara galenskap som den formklippta häcken är. Figurer i mängder, men också släta låga buxbomshäckar som sedan följt med oss genom trädgårdshistorien. Häcklabyrinter har funnits med sedan medeltid och renässans, barockens rum använde häckar som arkitektoniska element och arts & crafts fortsatte galenskaperna med formklippning. I dag är häcken både älskad och hatad. Vad har de för sig där inne? Varför får jag inte se trädgården därinnanför undrar somliga. Andra känner det stora lugnet sänka sig över den egna gröna plätten, när man får ro och vindskydd innanför en grön mur.
Denna föreläsning handlar om häckarnas fascinerande historia men också om hur man kan skapa rum och sittplatser och framhäva vyer med häckens formbara grönska. Former, växtmaterial och skötsel avslutar det hela.
Föreläsare Elisabeth Svalin Gunnarsson är kulturvetare, skribent och fotograf med särskilt intresse för trädgård, arkitektur, kyrkobyggnader, talekonst och allt brittiskt. Hon skriver böcker om kulturhistoria och trädgård