Textgranskande farmaceut på Läkemedelsverket blev textgranskare på Trädgårdsakademin

Jenny Wikström är farmaceuten från Uppsala som brukade jobba med textgranskning på Läkemedelsverket, men numera granskar kurstexter här på Trädgårdsakademin. Som relativt ny inom den gröna näringen undrar vi nyfiket hur det kom sig att det blev en rockad, från läkemedelsbranschen till trädgårdsnäringen?

Ja, jag är ganska ny inom det gröna och har bara jobbat en säsong än så länge. Från början har jag jobbat inom vården där man inte orkar jobba tills man blir pensionär och jag tänkte att på apotek där orkar man nog, så jag utbildade mig till farmaceut. Sedan har jag jobbat både på Läkemedelsupplysningen och Läkemedelsverket, men att jag önskade att jag istället fick ligga i stadsparken och rensa ogräs…! Det kändes som att mitt jobb var så byråkratiskt och torrt. Så jag ville ha en förändring. Jag sökte för att komma in på trädgårdsmästarutbildningen i Enköping, men eftersom jag inte hade någon förkunskap blev jag inte antagen.

Utlandsvistelse gav möjlighet till distansstudier

När min man strax efter det fick erbjudande om jobb i Tyskland, så flyttade vi år 2016 till München, där vi bodde i drygt fyra år. Det jag gjorde på Läkemedelsverket sågs som eftertraktad kunskap, så jag hade tänkt jobba med något liknande i Tyskland, men det var svårt på grund av flera anledningar. Det var långt till barnens internationella skola och man förväntades som förälder att delta mycket där. Dessutom har man sambeskattning i Tyskland, så det lönar sig inte att jobba om en i familjen tjänar bra. Den lilla inkomst som man får försvinner mest till skatt.

Eftersom jag inte jobbade under den här perioden så passade jag på att studera istället. Efter några distanskurser i tyska via Umeå universitet så började jag även plugga på distans på Trädgårdsakademin. Grundkurs i växtkännedom fick jag i present när jag fyllde 50. Sedan fortsatte jag med Perenner & sommarblommor efter det. Det var ju superbra att det gick enkelt att kombinera livet med studierna just då. Och så vandrade jag i bergen en dag i veckan, oavsett årstid. Så det var en rolig mix!

Vill du berätta mer om ditt uppdrag på Trädgårdsakademin?

När jag jobbade på Läkemedelsverket granskade jag bland annat texterna till bipacksedlarna och det som står på kartongerna. Texten skulle vara läsbar och enkelt att förstå för alla. På grund av det arbetet så hade jag fått ett slipat öga för texter. Så när jag hittade stavfel eller otydligheter i kurserna så kontaktade jag Anette på Trädgårdsakademin och lämnade synpunkter. Det slutade med att jag började jobba med textgranskning för Trädgårdsakademin. På det sättet kunde jag använda min gamla kunskap med det nya inom det gröna. Jag granskar kurstexterna, kurs för kurs, här på Trädgårdsakademin. När jag ser något som kan förbättras eller förtydligas så kontaktar jag berörd lärare och sedan kan vi diskutera förslag på ändringar.

Det känns väldigt trevligt att få jobba med Trädgårdsakademin! Det känns så familjärt på något vis. Och det upplevde jag också i somras när jag jobbade säsong med skötsel av grönytor, att folk inom den här branschen är så fina och gemytliga. Icke-akademiska, på ett bra sätt. Det är prestigelöst och skönt. Jag är alldeles för tokig för att vara i den byråkratiska, lite torra läkemedelsvärlden! Så detta passar mig.

Hur kommer det sig att du ville närma dig ett arbete inom skötsel?

Valet föll på det för att vi hade ett företag som skötte vår trädgård i Sverige medan vi bodde i Tyskland och då fick jag upp ögonen för sådana säsongsjobb. Jag skickade in en spontanansökan till det företaget och jag fick jobb direkt, det var inte så svårt att få jobb upplevde jag. Det var det första gröna jobbet jag sökte som jag också fick. Det var kul att köra runt med sin skåpbil och att komma in på platser som man vanligen inte kommer till, in på spännande, låsta gröna bakgårdar och privata trädgårdar, men även i vackra parker där människor många gånger stannar till och visar sin uppskattning. Sedan fick jag lära mig att hitta i Uppsala igen, och det har också varit berikande. Nu till sommaren har jag sökt några olika säsongsjobb, så vi får se vad det blir! Men på vintern när det är kallt och mörkt känns det inte lika lockande att jobba ute så det är ju optimalt med jobbet på Trädgårdsakademin, kombinerat med säsongsjobb på sommaren. Jag är jätteglad för att jag hittat denna kombination.

Finns det några besöksträdgårdar eller andra offentliga gröna miljöer som du tycker särskilt mycket om och i så fall varför?

Jag har en dröm – att åka till Keukenhof, utanför Amsterdam och titta på alla lökväxterna! Vi skulle åkt 2020 men tyvärr kom ju Corona, så det blev inte av just då. Vi fick behålla bokningarna till hotellet för framtida användning, men vi behövde utnyttja dem innan 2021 tog slut. Så vi åkte till ett annat ställe i Holland istället för just Keukenhof. Men jag ska nog försöka åka dit under detta eller nästa år, hoppas jag!