På workshop i ritningsläsning och mätteknik

Våren workshop i ritningsläsning och mätteknik gick av stapeln i slutet av maj och vi fick ett par riktigt soliga och fina dagar tillsammans i Ängelholm. Deltagarna fick tillfälle att träna på inmätning, avvägning och utsättning och dessutom glädjen att träffa varandra för socialt umgänge och nätverkande. Ett spontant besök till Ulla Molins fina trädgård i Höganäs hanns också med, vilket var mycket uppskattat av både deltagare och lärare.

Vädret är alltid en avgörande faktor för hur roligt och lättarbetat det blir under dessa workshops och i år hade vi verkligen tur. När deltagarna är ute med anteckningsblock, pennor, måttband och samtidigt ska ratta avvägningsinstrument och hålla avvägningsstången rätt, så hjälper det verkligen med uppehåll och solsken. Och vilka dagar vi hade! Vårterminens grupp var ett gäng glada och mycket ambitiösa deltagare som tog sig an de tekniska uppgifterna på bästa sätt och med härlig attityd.

Avvägning, att mäta höjder i mark, blev en naturlig utgångspunkt för att få en uppfattning om höjdskillnader och lutningar på platsen. Detta för att sedan kunna planera in nya uteplatser, terrasser, murar och ett par trappsteg, vilket sedan följdes av utsättning av nya höjder i mark, för att teoretiskt kunna anlägga det som planerats på papper. Genom workshopens gång gjordes samtliga moment som ingår när en idé ska bli till verklighet. Planering, inmätning, avvägning och utsättning summerar hela processen och det var mycket som skulle gås igenom på två dagar, men det hela avlöpte alldeles utmärkt.

De praktiska övningarna ger inte bara färdighet i att hantera mätinstrumenten utan också en konkret bild av design- och anläggningsarbete i olika faser. Att hantera ett avvägningsinstrument med allt som hör till gör också att förståelsen för andra närbesläktade yrkesgrupper ökar och framtida samarbeten kan avlöpa på ett smidigare sätt.

Istället för att skapa detaljerade eller illustrativa planritningar fick deltagarna testa att göra modeller av sina designförslag. Flera vackra modeller skapades av bland annat papp, skumplast, silkepapper, träbitar och små kvistar av olika växter för att skapa träd och buskar i miniformat. Att göra modell kan vara en bra metod för att förmedla en verklighetsbaserad känsla av hela anläggningen, som enkelt visualiseras tack vare den tydliga rumsligheten.

Vi på Trädgårdsakademin är imponerade över det fina arbete som utfördes under vårens workshop, tacksamma för dessa soliga dagar som avlöpte på bästa sätt och inte minst glada över att få träffa alla trevliga deltagare även utanför kursplattformen. På återseende!

Läs mer om våra fältvandringar och workshops här ».