Intervju med Lydia Jeppsson – trädgårdsarkitekt med många strängar på sin lyra

Utbildningen vid Trädgårdsakademin gjorde att jag kunde ta steget fullt ut för att kombinera mina växtkunskaper med designuppdrag för villaträdgårdar. Det är väldigt roligt att hjälpa villaägare att forma trädgården helt efter deras behov och trädgårdens förutsättningar, säger Lydia med ett skratt.

Trädgårdsarkitekt Lydia Jeppson (till höger).

När vi närmar oss adressen som vi fått, långt ute på landet i nordvästra Skåne, så ser vi den lilla butiken på håll. Trädgårdsdrömmar står det på skylten. Inget kan väl vara mer förföriskt och skapa förväntningar. Därinne träffar vi Lydia som med ett leende hälsar oss välkomna till denna lilla by utanför Klippan som heter Krika. Lydia har läst Trädgårdsakademins utbildning till Diplomerad Trädgårdsarkitekt, men är i botten grundskolelärare.

Startade trädgårdsbutik med pelargonsticklingar

– Jag tog tjänstledigt 1½ år för att omskola mig och för att känna om det här med det gröna livet var något som passade mig, säger Lydia. Butiken har jag haft i flera år nu, det startade med att jag sålde pelargoner. Jag hade många sticklingar och provade mig fram med att odla. Till slut satte jag upp ett stånd vid vägkanten, en slags tag-själv-vagn med blommor. Sedan fick jag blodad tand och startade butiken. Idag säljer jag en hel del växter; perenner, buskar, träd och sommarblommor från andra odlare men också plantor som jag själv driver upp i växthusen. Sommartid blir det även en del grönsaker, tomater, kål osv som hamnar på disken.

Trädgårdsarkitektutbildningen vid Trädgårdsakademin

– Utbildningen vid Trädgårdsakademin gjorde att jag kunde ta steget fullt ut för att kombinera mina växtkunskaper med designuppdrag för villaträdgårdar. Det är väldigt roligt att hjälpa villaägare att forma trädgården helt efter deras behov och trädgårdens förutsättningar, säger Lydia med ett skratt. Hon ler ofta och man blir glad i hennes sällskap. Den positiva utstrålningen förstärker glädjen av att kunna leva i samklang med djur och natur.Vi börjar vår rundvandring i Lydias trädgård, som är ca 2000 kvm. Här finns det mesta. Det första som möter besökarna är den lilla butiken.

Blommor, katter, hundar och fiskar

–  När vi köpte huset så hade det varit massor med islandshästar här, därav stallet. Annars är det egentligen en vanlig villatomt, säger Lydia.

–  Hela tomten är omgärdad med staket så hästarna kunde springa fritt här. Men vi har inte satsat på den sortens djur som du ser, skrattar hon när en söt liten höna ivrigt uppvaktar oss på vår rundvandring. I trädgården finns ett flertal växthus, orangeri, hönshus och några dammar. I bakgrunden syns Söderåsen och längst ner på tomten rinner en liten bäck som porlar så där lockande och lugnande. Man får barndomens lusta att bygga fördämningar…

I den sköna värmen på stengolvet i ett av växthusen hittar vi ett par gosiga katter som tar igen sig. Här finns drivbänkar, plats för krukor och allt annat som behövs för växtodling.

– Förutom blommor så odlar jag tomater, kål och lite annat smått och gott som jag säljer eller brukar för familjens del.
Nu kommer även en härlig hund nosande runt våra fötter. Vi ser förundrat på hunden, katterna och hönsen som pickar runt i trädgården.

– Oj då, säger vi, hur många djur har ni egentligen? Lydia svarar med ett skratt att nu är det fyra katter i huset samt då hunden Peps och ett antal hönor. Tuppen och Peps är inte alltid sams. Hundens vallgener säger att den där tuppen skall hållas på plats och då blir det ställningskrig…

– Men inte nog med detta, säger Lydia. I stallet har vi fiskar. Min man har ”nördat in sig” på japanska Koi-fiskar. Det betyder att han åker till Japan och handplockar orange-vita fiskar som han sedan tar hem till Sverige och förvarar, föder och säljer vidare.
Stallet inrymmer stora bassänger och även dammarna i trädgården innehåller dessa skönheter. Det är attraktiva dekorationsfiskar. Det finns till och med utställningar där man kan visa upp sin vackraste fisk och vinna pris, berättar Lydia.
Vi går in i stallet och ser förundrat på dessa varelser, väldigt vackra, det håller vi med om. Priset för en fisk varierar mellan 600 kr och upp till flera tusen.

Vi avslutar vårt besök och tackar för rundvandringen. När vi är på väg till bilen så ser vi för vår inre syn hur de fyra katterna kommer vandrande med var sin orange-vit tusenlapp i munnen, som delikat festmåltid. Måtte det inte bli verklighet…