Ann-Sophie är utbildningsledare och lärare

Hur kom du in i trädgårdsbranschen?

Det är drygt 15 år sedan jag kom in i trädgårdsbranschen. Jag började som beteendevetare och undervisade då pedagogik på en lärarutbildning och kände att jag var väldigt teoretisk och ville komma ut mer, som de flesta vill som söker sig till den gröna näringen, och då blev det en yrkeshögskoleutbildning till trädgårdsmästare på Munkagårdsskolan i Tvååker.

I och med att jag tidigare hade jobbat som lärare kände jag att det hade varit kul att fortsätta som det, men inom trädgård stället. Sedan fick jag en tjänst på ett naturbruksgymnasium som lärare inom både vuxenutbildning och gymnasiets trädgårdsinriktning. Jag veckopendlade långt och sökte mig därför till slut till Akademi Båstad och fortsatte som lärare där istället. Först var min inriktning mest odling men jag har med tiden gått över mer på skötsel och jag tycker det är ett jättekul område.

Vilket är ditt uppdrag för Trädgårdsakademin?

Jag  arbetar med lite olika delar på Trädgårdsakademin. En del som berör den dagliga driften och en hel del med att kvalitetssäkra och utveckla kurser utifrån branschens kompetensbehov och branschrelaterade förändringar som sker. Exempelvis klimatförändringar och hållbarhetsperspektivet. Det är viktigt att våra studenter får relevanta och användbara kunskaper och färdigheter i sin yrkesprofession. Jag är även lärare i kursen Trädgårdens underhåll och skötsel samt har hand om administrationen kring yrkesbevis. Via Trädgårdsakademin finns möjlighet att erhålla yrkesbevis i växtkännedom samt yrkesbevis i ritningsläsning, avvägning och utsättning. Yrkesbevisen är något som kommit upp på tapeten lite mer på sistone, tycker jag. Värdet av yrkesbevis har lyfts i branschen och det märks att det kommer in fler frågor om det numera. Det känns som att det nu finns ett etablerat värde av yrkesbevis när man ger sig ut i det gröna arbetslivet.

Vad är det bästa med trädgårdens underhåll och skötsel?

Många kan ju tycka att underhåll och skötsel av trädgårdar verkar tråkigt, att det mest handlar om att rensa ogräs. Men skötsel är ju inte bara att gå och ta ogräs, utan det handlar om utemiljöer på till exempel bostadsgårdar – att skapa trivsel, att skapa funktioner för människor så att de mår bra i utemiljön, att det finns goda mötesplatser. Skötsel handlar också om att skapa växtmiljöer som är så kallat skötseleffektiva, till exempel hur jag kan jobba med marktäckare för att slippa ta det där ogräset alls. Det känns jättekul att inrikta sig mot sådant arbete!

Det känns också roligt att man värderar kunskap om skötsel på ett annat vis nuförtiden, att man inser att det finns betydande ekonomiska besparingar att göra genom bra skötsel. Även att man har växtkännedomen med sig, det värderas också numera, men det var inte självklart när jag började jobba. Sedan finns det såklart mer att jobba på inom branschen, men numera är det mycket roligare att jobba med skötsel, fokuset är att det går att spara pengar på det. Boosten är också att man får in det estetiska, det handlar inte bara ren skötsel så att säga. Man får hela kedjan – design, växtkännedom och att hitta smarta lösningar – det är en rolig utmaning!

På många bostadsgårdar har man jobbat lite på fel sätt när man inte inser merjobbet som kommer pga dålig planering av grönytorna från start. Att det ska vara fint året runt är också ett viktigt tankesätt att alltid ha med sig. Det har många effekter när det är fint året runt, som sociala eller psykologiska, det påverkat välmåendet. Och därför är det en rolig inriktning i branschen tycker jag. Sedan är det ju rogivande att kunna ligga ner och ta ogräs ibland, att inte behöva tänka på något annat än just det man gör! Man ska ju helst veta vad som är ogräs, förstås, så lite behöver man tänka. Men i övrigt är det mest avslappnade och härligt.

Hur hänger trädgårdsdesign och lättskött trädgård ihop?

Jag tänker ofta på det här med rena jordytor. Alla dessa kanter kanter, och den bara jord som ofta finns i utkanten av rabatter eller vid häckar, som kan vara flera decimeter brett ibland. Bar jord är ju en ingång för att få etablering av ogräs, dessutom ser det inte särskilt trevligt ut. Många vill in i design direkt, men även skötsel innehåller roliga utmaningar, som också har med det estetiska att göra. Exempelvis hur man hanterar kanter.

Något annat som anses viktigt idag är att man mår bra av att ha grönska omkring sig och att man bör satsa på det på rätt sätt. Att man utgår från trivsel och att folk ska vilja vistas i miljöerna som man skapar. Det handlar inte bara vad det är för art på trädet man väljer, eller att det ska finnas en bänk nånstans. Finns det något skydd i ryggen eller något annat som gör att man vill vara just där bänken står? Vilken målgrupp rör sig här och vad gör att just dessa vill vara på denna yta? Det är sådana frågor som god planering och skötsel också handlar om. Man vill skapa mötesplatser som väcker nyfiket, att folk dras dit, och det är förstås inte alltid så lätt.

Hur välskött är din egen trädgård?

Jag har en egen trädgård. Folk brukar alltid fråga ”åh, hur är den, hur ser den ut?” – och visst, jag har ofta många projekt på gång, men det ser inte direkt ut som en klassiskt prydlig engelsk trädgård! Men jag har ett växthus på ca 15 m², där det brukar vara god ordning, men i övrigt är det mest som en vanlig villatomt från 70-talet. Det fanns en spireahäck och några förvuxna barrväxter som numera är borta och som ersatts av nytt. Jag gillar att testodla nya växter lite då och då. Men mestadels känns det lagom att bara kunna gå ut och sätta sig i trädgården, att kunna ta en drink på kvällen, även om det finns lite ogräs här och där!

Min trädgård angränsar lite till skogen. Det är insynsskyddat och den känns som min egen lilla oas i alla fall. Jag har många växter som sköter sig själv och doftar gott, som lavendel, som bara behöver klippas ner ibland. Och så det rogivande fågelkvittret… Ibland blir det förkultivering av en massa växter, ibland mindre. I januari brukar jag bli sugen på att köpa fröer och ambitionen är då hög, men i mars-april undrar jag ibland hur mycket jag satt egentligen och känner pressen över allt som behöver göras!

Jag har ett eget företag också, så jag har några löpande skötseluppdrag för både privatpersoner och för fastighetsbolag. Jag gillar att göra olika saker i branschen. Det ger mig nya perspektiv. Man ser olika angreppssätt och lär sig mer om hur man kan lösa problem av olika slag. Det är roligt!

Läs gärna mer om Trädgårdsakademins kurs Trädgårdens underhåll och skötsel här »